VROLIJKE APENOOT EDISON


Woensel West heeft er een nieuwe inwoner bij, jawel. Het is kunstenaar Imke Sloos uit het dichtbevolkte centrum van Eindhoven. Nu de zon de voortuinen steeds vaker belicht zien we haar af en toe onze wijk afstruinen naar voedsel en vertier. We spraken haar met de dringende vraag wat haar naar Woensel West bracht en waar ze zich zoal mee bezig houdt.

‘In Woensel West ontwikkel ik steeds betere small-talk skills, ben ik vaker buiten te vinden en begin ik al een kleine routine te ontwikkelen’, aldus Imke. Zo bezoekt ze elke week de markt, gaat vaker dan nodig naar ‘Falafel Masters’ en maakt ze meer en meer vrienden door het chillen-in-de-voortuin concept over te nemen’.

Wat bracht jou naar Woensel West?
De initiatiefnemers van Buro Edison hebben me benaderd om een invulling te geven aan het Projecthuis Edisonstraat 156. Het is een soort limbo-plek. Het pand is niet meer geschikt voor reguliere verhuur dus TRUDO en Buro Edison verzorgen tot aan de nieuwe bestemming een soort toegepaste leegstandbeheer. Het is een prachtige centrale plek en een schakelpunt aan het begin van de Edisonstraat, dus een prima locatie voor een projecthuis. Ik ben de 3e in rij, muzikante/gitariste Estelle Stijkel trapte af waarna Erik Petersen Reinier Postma uit Rotterdam een tijd onderzoek hebben gedaan naar hoe je spontane ontmoetingen in de publieke ruimte kan stimuleren.

Wat is het verschil met het dichtbevolkte centrum van EHVN en het dichtbevolkte
Woensel West?

Een groot verschil met de binnenstad, waar ik eerst woonde is dat alle mensen met een gericht doel komen, namelijk shoppen of een terrasje pakken. Ze hebben dus een bestemming en ik loop daar altijd een beetje verdwaald tussen. Hier is het anders, mensen hebben minder haast. Wat ik vet vind als kunstenaar zijn alledaagse objecten die iets uit kunnen stralen, sommige huizen hebben een speciale mimiek door de plaatsing van ramen en deuren. De straten en hier zijn zo divers, elke hoek is anders en daarmee de gelaatsuitdrukkingen van de huizen ook. Ik ben benieuwd welk scala aan emoties de toekomstige nieuwbouw van Woensel West gaat uitdrukken. Ook vind ik de ouderwetse buurt mentaliteit hier leuk. Deze bank vond ik bijvoorbeeld in een voortuin met het bericht er op geplakt: ‘‘gratis bank, we hebben er nog 1!’’ Lekker dwalen, word je blij van.

Welke mimiek heeft Edisonstraat 156?
Vermakelijk zou ik zeggen!

Waar kijk je naar uit de komende tijd?
Nou, toen ik de bank zag werd ik alvast enthousiast over het EK.. Straten gevuld met het gegalm de de televisies die het Wilhelmus spelen voor de aftrap Nederland-Oekraïne. Ik heb ook heel wat gezellige voortekenen gezien. Zo kleurde Cafetaria de Edison aan het Edisonplein fel oranje -niet voor het EK beweerde de schilders, overigens- en verschijnen er hier en daar een trotse reeks vlaggetjes.

We houden je niet langer op, Wil je nog iets kwijt?
Ja. Ik heb de afgelopen week enkele foto’s geschoten, die mijn vreugde voor deze levendige wijk in haar opmars naar het EK illustreren. Deze foto’s heb ik samengebracht in een grafische print: ‘mijn ode aan Woensel West’. Ik ben van plan om daar een vlag van te gaan drukken.. mochten mensen geïnteresseerd zijn dan kunnen ze me bereiken op mijn Instagram account @sloosjes.